8. mars – tillykke med dagen alle kvinner!

 

Tillykke med dagen alle kvinner!

IMG_3416
I fjor under 8. mars tenkte jeg litt for meg selv – hva betyr det egentlig å være feminist? Hva har vi å kjempe for egentlig… Litt naivt kan du kanskje si, men så kom det sigende til meg
Her i Norge har vi på mange måter kommet langt når det gjelder likestilling…Men vi har jammen langt igjen til at vi verdsetter det feminine like høyt som det maskuline. Og det gjelder verden over.
Det feminine kjennetegnes gjennom kvaliteter som å være sanselig, evne til å føle, kjenne, føde, nære, gi omsorg, være oppmerksom på menneskene rundt seg, skape trygge rammer for sin stamme og de nære ting. Kvaliteter som bare er, som gjerne er ordløse. Ikke kvaliteter som i første omgang virker effektive eller produktive. Det som hedres i vårt samfunn er nettopp de produktive, effektive og utadrettede kvalitetene – de maskuline kvalitetene.
Jeg tror ikke vi kommer noen vei med bare hverken det ene eller det andre i det lange løp. Hvis vi kjører på effektiviseringslinja vil vi gå på en smell. Bare se på hvor mange som faller av lasset i vårt effektive samfunn. Flere og flere som blir syke og utbrente. Jorda vi lever på blir utarmet. Det sier stopp.
Ei heller kan vi drifte et samfunn kun på de feminine kvalitetene. Da kommer vi ingen vei. Vi trenger både og!

DERFOR er 8. mars viktig tenker jeg. Muligheten til å sette fokus på det feminine og retten til å beskytte det, fordi det fortsatt er slik at det maskuline dominerer. Over hele verden finnes det eksempler på at denne ubalansen fortsatt er tilfellet.

Når det gjelder hvordan vi skal komme dit – ja så tror jeg rett og slett vi så enkelt – men dog så komplisert kanskje – må starte med oss selv. For å ha en sunn handlekraft trenger vi å være forankret i oss selv – i de feminine kvalitetene vi alle har tilgang på – enten vi er kvinne eller mann. OG det starter med at vi må gjenkjenne det i oss selv. For hva ellers har vi å navigere utifra?

For meg er 5 rytmer blitt en så naturlig kilde og veiviser inn til det som er sant. Både personlige sannheter og universelle sannheter. I rytmene starter vi nettopp i flyt – i det feminine – med å kjenne kroppen – kjenne pusten – kjenne kontakten innover. Den forankringen er utgangspunktet for ALT.

Ha en fin 8. mars – husk – alt starter med en innpust!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *