Livet og det indre rommet

dsc09979

Livet og det indre rommet.

Å være i det indre rommet, lytte med hele kroppen, følge impulsene som oppstår, og kjenne og puste med livet. Akkurat som når vi var spedbarn. I kontakt innover, med åpenhet for omverden, og i tillit og kjærlighet. Dette har vi i oss, følsomhet og reseptivitet, og det kan vi finne i oss selv som voksen. Noen kommer lett i kontakt med det og nærer det indre rommet naturlig som ungdom og etterhvert voksen, mens andre trenger å lære dette i voksen alder. I dette rommet tar vi vare på oss selv og er god mot oss selv. Vi finner tilbake til en tilstand der det kjennes mykt, varmt, nærende og omsorgsfullt å være til, og der vi kjenner oss ok som vi er. Da er vi i flyt med vår egen livsenergi og det indre rommet får sirkulere. Det er i kontakt med og i hengivenhet til indre rommet vi heles, vi blir mer hele som mennesker. I bevegelsespraksisen 5 rytmer, som jeg driver med, kaller vi denne tilstanden for FLYT.

5 rytmer er en bevegelsespraksis og en livsfilosofi som ble grunnlagt av Gabrielle Roth i 1977 i USA. 5 rytmer praktiseres nå over hele verden og er på vei til å vokse i Norge. Per nå finnes det rundt 11 lærere i 5 rytmer i Norge.

Each of us is a moving center, a space of divine mystery. And though we spend most of our time on the surface in the daily details of ordinary existence, most of us hunger to connect to this space within, to break through to bliss, to be swept away into something bigger than us.

The 5Rhythms are a map to everywhere we want to go—inner, outer,
forward, back, physical, emotional, intellectual—they reconnect us to the
wisdom of our bodies and unleash movement’s dynamic healing power.

Flowing Staccato Chaos Lyrical Stillness® Each rhythm is interpreted by individuals in a uniquely personal way, opening them to a new sense of freedom and possibility that is both surprising and healing, exhilarating as well as deeply restorative. It is, in essence, “exercise for the right brain.» – G. Roth

Alle opplever å miste kontakten med sitt indre rom, sin egen flyt og har til tider utfordringer med å kjenne sine behov – så som kroppslige, emosjonelle behov. Det er lett å kjenne seg ytre styrt. Det er nok mange av oss som kan kjenne igjen at det er lett å si nei til seg selv fordi vi ikke er klar over hva vi vil eller at vi devaluerer viktigheten. Vi avviser våre egne følelser, tanker og impulser som oppstår. Vi glemmer å lytte og vi overhører kroppens signaler. I denne avkoblingen med oss selv er det lett at vi yter press på oss selv. Når vi presser oss til å føle, tenke og handle på tvers av det vi kjenner føles det smertefullt. Dette er nok noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Unge som gamle, lekmann som professor. Det er en del av det å være menneske. Ingen kan gå igjennom livet uten å kjenne på denne dansen mellom å være i kontakt og det å miste kontakten innover.

Jeg tør å påstå at det moderne mennesket generelt har fjernet seg fra naturen på flere plan. Vi stagnerer i tilstander som slitenhet, utbrenthet, depresjon, engstelse osv og vi kan lett tro at dette er alt som er. Vi har mistet kontakten med den alltid bevegelige naturen som vi alle er en del av. Og den aller nærmeste naturen for oss er vår egen kropp. Gjennom å gi bevegelse til det vi kjenner, føler og tenker så kommer vi i kontakt med oss selv. Dette gir livsglede og indre ro.

Vi kan prate om det, sette ord på det og det er en start, men på et tidspunkt så kommer vi ikke lengre. Vi trenger mer enn ord. Før det integreres i kroppen, er det bare et rykte, er det et ordtak som sier. Vi trenger å slippe det mentale og komme ned i kroppen. Inn i kjøtt og blod. Og der ligger gps-systemet for navigasjonen i livet. I kontakt med kroppen får vi svært god informasjon.

Det som er fanstastisk er at vi bevisst kan sette oss i kontakt med denne tilstanden av flyt. Vi kan bevisst bruke denne informasjonen – at kroppen er vårt viktigste gps-system ved å simpelthen gi oppmerksomhet til det finstilte instrumentet som kroppen er. I 5 rytmer inviterer vi flyten inn i kroppen ved å la føtter, kne, hofter, ryggsøyle, armer og hode bevege seg sammen pusten. Vi (re)lærer noe om å lytte til og følge kroppen og vi lærer å gjenkjenne hva det vil si å være i kontakt versus å ha mistet kontakt.
Som individer er vi kanskje ikke så annerledes nå enn for 50 år siden, men samfunnet krever mer av oss på mange plan. Verdiene har endret seg og effektivitet og perfeksjonisme er det vi ofte streber etter. Vi skal mestre og takle livet. Det være seg kropp, hjem, barn, forhold, karriere, hobbyer, følelser, og tanker. Er det en følelse som er litt vanskelig, så tar vi det med terapeuten. Har vi en dårlig dag, så tar vi en pille. Er vi for rynkete, så tar vi botox. Vi beveger oss bort ifra naturen…

Fakta er at life happens og ingenting er konstant. Hverken sprettrumpen fra da du hadde tid til å trene 3 ganger i uken eller brunfargen fra sommeren varer evig. Følelser er hele tiden i endring. Tanker kommer og går og det samme gjelder kroppslige sansninger. I 5 rytmer øver vi på å bevege oss med det livet som alltid er i endring. Vi øver på å danse med livet og vi øver på å være fleksible i kropp og sinn slik at vi kan være åpne og våkne for øyeblikkene som oppstår.

Jeg tror på bevegelse som en balanserende faktor for kropp, sjel og sinn – bevegelse som medisin og som meditasjon. Jeg tror vi er sulteforet på rom der vi kan være oss selv med aksept for alle våre menneskelige farger og fasetter. Derfor trenger vi sårt å uttrykke oss, og vi trenger fellesskap og rom der vi kan ta av oss maskene. I 5 rytmer har vi muligheten til å utforske det levende og nakne livet i trygge og støttende omgivelser.

Når vi tar pynt og masker av, og lander i livet, så oppdager vi at sånn er livet med flekker og feil, med svakhet og styrke, med avmakt og håp, med krise og seire. Sånn er det nakne livet.
Per Fugelli

FOTO: Tove Anita Olsen

 

2 Comments

  1. Tove A. Olsen

    Ord til å lese, igjen og igjen, og igjen…
    Hvilket jeg akkurat har gjort.
    Enkelte av Livets Sannheter trenger vi stadige påminnelser om siden vi også til stadighet blir spist opp av det å prøve å mestre hverdagen…

    TAKK, Kari <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *